Transport mrożonek

Producenci żywności wykorzystują przy jej produkcji wiele fachowego sprzętu, który usprawnia cały proces powstawania i transportu towaru. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii, można wytwarzać jedzenie na rozległą skalę i dostarczać je do sklepów na dużym obszarze bez ubytku jakości. Wszystkie maszyny wykorzystywane w trakcie produkcji żywności muszą przechodzić regularne testy i spełniać wyśrubowane normy, które stawia sanepid.

Komory szokowe to urządzenia, które pozwalają szybko schłodzić albo zmrozić produkty spożywcze po procesie obróbki termicznej. Dzięki temu, że zmiana temperatury w komorze następuje szybko, żywność można przechowywać znacznie dłużej. Poza tym, szybkie zamrożenie powoduje, że zachowana zostaje tekstura, np. deserów lodowych i ciast. W trakcie tradycyjnego zamrażania produkty tracą więcej wody a zatem zmniejsza się ich masa. Mrożenie i schładzanie żywności w komorze trwa od 90 minut do dwie godzin. W tym okresie temperatura towarów redukuje się dosłownie z 90-95 stopni do należycie dwie -3 stopni w przypadku chłodzenia i -20 stopni, gdy produkty są mrożone. Żywność przygotowana w ten sposób dostarczana jest do sklepów specjalnymi pojazdami wyposażonymi w kontenery mroźnicze. Te urządzenia wykorzystywane są nie tylko i wyłącznie w transporcie lądowym, niemniej jednak także morskim. Oprócz tego, że w kontenerze jedzenie może być przewożone na dalekie odległości, może on również służyć jako mobilna chłodnia. Istnieje bowiem sposobność ustawienia go w dowolnym miejscu, przykładowo. wówczas gdy chłodnie stacjonarne, zlokalizowane w halach magazynowych, będą przepełnione i wykorzystać wnikliwie tak, jak każdą chłodnię. Innowacyjne chłodnie są energooszczędne, więc nie generują dużych kosztów za zużycie energii elektrycznej. Osoby zainteresowane posiadaniem takiego sprzętu mogą go kupić lub wynająć. W obrocie znajdują się także komory szokowe i kontenery mroźnicze używane. Bacząc na na ich wysoką cenę, popularny jest zakup tych urządzeń z drugiej ręki. Popyt na kontenery mroźnicze rośnie w szczególności latem. Wielu restauratorów decyduje się na wynajem takich urządzeń, aby dostarczać klientom stosownie schłodzone napoje.

Źródło: komory szokowe.