Czym jest mrożenie szokowe

Jeżeli ktoś zastanawia się bez jakiego sprzętu nie może funkcjonować firma cateringowa albo restauracja, także ta dostarczająca jedzenie na wynos, na pewno wie, że odpowiednie narzędzia ułatwiają pracę i sprawiają, że można wykonywać ją znacznie szybciej. Przygotowując bardzo duże przyjęcie, restaurator nie jest w stanie przygotować wszystkich dań na bieżąco. Całe szczęście schładzanie szokowe umożliwia ugotowanie dań wcześniej, szybkie schłodzenie ich a potem odgrzanie i podanie gościom.

Dzięki temu dania nie tracą wartości odżywczych i smakowych a ich przygotowanie rozłożone jest w czasie. Do tego zadania służy komora schładzania szokowego. Komory chłodnicze mogą być wbudowane w kuchnię, tak jak inny sprzęt kuchenny, albo stanowić odrębne pomieszczenie. Wszystko zależy od tego, jak dużą ilość jedzenia potrzeba schłodzić. W restauracji i firmie cateringowej będą to niewielkie komory, niemniej jednak już w zakładzie przetwórczym niezbędne jest wykorzystanie komór o większym gabarycie. Najczęściej właściciel restauracji lub firmy cateringowej jest w stanie przewidzieć, jak duże zamówienia musi zrobić i w związku z tym łatwo dobierze bardzo dobry sprzęt do chłodzenia. Prócz sposobności szybkiego schłodzenia gotowych potraw, istnieje także możliwość ich mrożenia. Mrożenie szokowe, dokładnie tak samo jak chłodzenie, następuje w bardzo niezbyt długim czasie. Dzięki temu przygotowane dania lub półprodukty nie tracą swoich właściwości albo struktury. Zamrożenie szokowe ciasta w piekarni zapewnia, że wypiek się uda. W tradycyjnej zamrażarce woda obecna w cieście zaczęłaby parować i zbudować kryształki lodu. To miałoby z kolei fatalny wpływ na końcowy wypiek. Ciasto, czy chleb mogłyby zawierać grudki albo sprawiać wrażenie niedopieczonych. Technologia szybkiego schładzania a także mrożenia potraw zapewnia także, że nie namnożą się szkodliwe bakterie, które mogą spowodować szybsze psucie się dań. Bez sprzętu do mrożenia i schładzania szokowego firmy zajmujące się produkcją jedzenia, musiałyby je tworzyć na bieżąco i w tej samej chwili sprzedawać. Inaczej, trafiałoby do klientów zepsute lub pozbawione smaku.

Sprawdź: komory szokowego mrożenia.