Strefa gastro w centrum handlowym – projekty

Zaprojektowanie foodcourty w centrum handlowym musi być ciekawy. Jeśli strefa restauracyjna w centrum handlowym będzie wyglądać zachęcająco, ludzie bardzo chętnie będą do niej przychodzić i zamawiać posiłki. Wszystkie projekty centrów handlowych uwzględniają strefę gastronomiczną.

Food Courty musi pasować charakterem do centrum handlowego. Jednocześnie wiadomo, że nikt nie przychodzi tam na dłużej, raczej na bardzo szybko coś zjeść. Mimo tego atmosfera w takim miejscu również jest znacząca, zatem powinno się się postarać o to, by taki projekt był zwyczajnie bardzo ładny. Ci, którzy projektują budynku efektywności publicznej mają o sporo trudniejsze zadanie niż osoby zajmujące się projektowaniem pomieszczeń domów. Przestrzeń publiczną nie najłatwiej zagospodarować. Oprócz tego sporo zajmują również przepisy bezpieczeństwa, czy przeciwpożarowe, które powinno się brać pod uwagę, kreując taki projekt. Projekt lokalu gastronomicznego powinno uwzględniać to, że w lokalu musi być bardzo dobrze oznakowane wyjście ewakuacyjne. W lokalu gastronomicznym musi być wydzielonych kilka stref. Pierwsza z nich to miejsce do przygotowywania posiłków. Drugie to strefa odpoczynku dla pracowników: pokój socjalny, szatnia, toaleta. W każdym miejscu pracy musi być wydzielona tego rodzaju przestrzeń. Następnie lokal gastronomiczny to miejsce na stoliki dla gości. Nie mogą być one ułożone zbyt ciasno, aby goście nawzajem nie zaglądali sobie w talerze. Kelnerzy muszą także swobodnie wśród nimi przechodzić. W lokalu gastronomicznym musi być również zaprojektowana toaleta dla gości. W niektórych, nawet małych lokalach, widać że projektant zadbał o właściwie każdy szczegół. Stoły i krzesła pasują do dekoracji. Kolor ścian, kwiaty i oświetlenie tworzą spójną przestrzeń, która zachęca do tego, by wejść i zjeść coś pysznego. W takim miejscu przenigdy nie będzie brakować klientów. Właściwie każdy, nawet jeżeli już ma świadomość tego, że nie idzie do luksusowej restauracji, chce zjeść w miłej atmosferze. Ważne jest to, jak smakować będzie posiłek, ale nie mniej istotne jest to, w jakich okolicznościach zostanie zjedzony.
Więcej informacji: projekty centrów handlowych.